Brusseprijs

De jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt, aanvankelijk eens per twee jaar en sinds 2010 jaarlijks. Aan de prijs is een geldbedrag van € 10.000 verbonden.

De Brusseprijs wordt uitgereikt tijdens de Nacht van het journalistieke boek op zaterdag 14 juni 2025.

inzenden jury 2025 persberichten winnaars

Over de Brusseprijs

Omdat we geloven in het belang van het journalistieke boek en we de kwaliteit van journalistieke non-fictie willen belonen en stimuleren, reiken we jaarlijks de Brusseprijs uit. Deze juryprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek bestaat sinds 2006 en wordt gejureerd door steeds wisselende onafhankelijke professionals uit de journalistiek. De winnaar van de prijs ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro.

Ieder jaar roepen we uitgeverijen en auteurs op hun journalistieke uitgaves aan te melden en in te sturen voor de Brusseprijs. In aanmerking komen journalistieke boeken, oorspronkelijk uitgegeven in het Nederlands voor de Nederlandse markt en voor het eerst verschenen in het kalenderjaar voorafgaande aan de desbetreffende editie.

De prijs is vernoemd naar M.J. Brusse (1873-1941), een icoon uit de Nederlandse journalistieke geschiedenis en een pionier op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Brusse schreef jarenlang reportages en feuilletons voor onder andere de Nieuwe Rotterdamsche Courant (NRC). Veel van zijn sociaal geëngageerde en grensverleggende reportages zijn door de jaren heen in boekvorm uitgegeven. Meer weten over het leven en werk van M.J. Brusse? Lees dan de biografie over hem die zijn zoon, journalist en oud-correspondent Peter Brusse in 2017 over hem publiceerde, ‘Onder de Mensen’.

Inzenden

Vanaf nu kunnen boeken worden aangemeld om mee te dingen naar de Brusseprijs 2025. In aanmerking komen journalistieke boeken die gepubliceerd zijn in 2024 en die oorspronkelijk in het Nederlands zijn geschreven. Aanmelden kan tot en met 31 december door het invullen van dit aanmeldformulier. Stuur het ingevulde document naar inzendingenbrusseprijs@fondsbjp.nl.

We bevestigen die mail vervolgens door middel van het versturen van verdere inzendinstructies.

Welke boeken komen in aanmerking voor de Brusseprijs?

Boeken die in aanmerking komen voor de prijs zijn oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven journalistieke werken ten behoeve van de Nederlandstalige markt en verschenen in het kalenderjaar voorafgaande aan de desbetreffende editie van de prijs.

Onder ‘journalistiek boek’ wordt verstaan een boek waarin met journalistieke middelen zoals bronnenonderzoek, interviews en waarnemingen ter plekke informatie wordt geboden over culturele, maatschappelijke of politieke onderwerpen, dat in journalistieke stijl is geschreven en qua invalshoek of benadering uitstijgt boven de reguliere en dagelijkse verslaggeving. Biografieën, historische boeken en fotoboeken komen in aanmerking mits zij aan de voorgaande kenmerken van het journalistieke boek voldoen. Historische boeken dienen daarbij een aantoonbare en relevante koppeling met het heden te hebben en voor een breed publiek van belang te zijn, bijvoorbeeld omdat het relevante en onderbelichte maatschappelijke, politieke, culturele en/of wetenschappelijke thema’s aankaart. Biografieën dienen personen te betreffen die een band met Nederland hebben of daarvoor anderszins betekenis hebben.

Niet in aanmerking komen fictie, memoires of autobiografische boeken, verzamelbundels, jubileumboeken, gelegenheidsboeken of gedenkboeken, alsmede boeken die in het bijzonder zijn gericht op voorlichting, educatie of hulpverlening.

Jury 2025

Het Fonds BJP stelt jaarlijks een onafhankelijke jury samen bestaande uit ervaren journalisten. De jury van de Brusseprijs 2025 bestaat uit:

Lotfi El Hamidi (juryvoorzitter) – chef opnieredactie NRC
Lotfi El Hamidi is historicus en journalist. Hij begon zijn loopbaan als docent geschiedenis en maatschappijleer. Na te zijn geselecteerd voor een Martin van Amerongen-fellowship bij De Groene Amsterdammer is hij sinds 2017 werkzaam bij NRC. Momenteel is hij er chef van de opinieredactie. Zijn boek Generatie 9/11. Migratie, diaspora en identiteit werd in 2023 genomineerd voor de PrinsjesBoekenPrijs

Mischa Blok – presentator AVROTROS
Mischa Blok is presentator, podcastmaker en schrijver. In haar dagelijkse interviewprogramma MISCHA! voert ze persoonlijke gesprekken met schrijvers, politici, wetenschappers, kunstenaars en opiniemakers. Ook presenteert ze VINK, een radioprogramma over podcasts en Het Echte Leven over non-fictie boeken. Mischa Blok is lid van de Raad van Toezicht van Crossing Border. Haar boek Mama Lee, in 2023 onderscheiden met de Opzij Literatuur Publieksprijs, wordt binnenkort ook in Zuid-Korea uitgebracht. Momenteel werkt ze aan haar tweede boek.

Yteke de Jong – financieel-economisch verslaggever De Telegraaf
Yteke de Jong is financieel-economisch verslaggever bij De Telegraaf met als speciaal aandachtsgebied luchtvaart, transport en bouw. Naast de actuele wooncrisis houdt ze zich dan ook veel bezig met KLM en Schiphol. Ook is ze bestuurder bij een pensioenfonds. Yteke de Jong is auteur van het boek Nooitgedagt. Icoon van de Friese maakindustrie 1865-2003.

Harry Lensink – hoofdredacteur Follow the Money
Harry Lensink is hoofdredacteur van het onderzoeksjournalistieke platform Follow the Money en co-host van de podcast Zware Jongens. Daarvoor was hij eindredacteur van het radioprogramma Argos en werkte hij voor verschillende tijdschriften. Harry Lensink was jarenlang misdaadverslaggever voor Vrij Nederland en publiceerde meerdere true crime-boeken, waaronder Stille Willem en De jacht op crimineel geld.

Irene van der Linde – redacteur De Groene Amsterdammer
Irene van der Linde is schrijver en journalist. Ze werkt als redacteur bij De Groene Amsterdammer. Sinds 2001 reist ze daarnaast met documentair fotograaf Nicole Segers langs de grenzen van Europa. In 2020 publiceerden ze samen het boek Bloed en honing. Ontmoetingen op de grenzen van de Balkan. Eerder verschenen Het veer van Istanbul (2010) en Het einde van Europa. Ontmoetingen langs de nieuwe oostgrens (2004). Dit laatste boek werd in Franse vertaling genomineerd voor de Prix du Livre Européen. Irene van der Linde was medeoprichter en voorzitter van de Stichting Verhalende Journalistiek.

Portretfoto’s: Roger Cremers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
We houden je op de hoogte met updates over nieuwe regelingen, activiteiten en gesteunde projecten.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief